Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Akvarisztika Blog

Kattints a címekre a bővebb tartalom megjelenítéséhez.
2021. 12. 01. 11:23:00 Kurucz Csaba

Ezek a halak elég jól hallható, különös, csattogó hangokat adnak, ki miközben táplálék után kutatnak. Ha azt akarjuk, hogy megfelelően fejlődjenek, elég nagy csapatot kell belőlük tartani. Társaival és a többi hallal szemben nem agresszív. Szeret az oldalán fekve pihenni és ezzel a szívbajt hozni az akváriumot csodálókra.

2021. 11. 25. 17:39:00 Kurucz Csaba

Kezdőknek is kifejezetten ajánlott, hiszen tartása nem igényel nagy odafigyelést. Azonban szereti a tiszta, szűrt, friss vizet. Tapogatóik karcsúak, szemeik ennek tövében helyezkednek el. Fajra jellemző a csőszerű ormánya van, amely a táplálékszerzésben játszik fontos szerepet.

2021. 11. 15. 18:32:00 Kurucz Csaba

Külalak és jellegzetességek leírása

Széles fejű, viszonylag lapos testű hal. Ráspolyszájú vértesharcsa. Alapvetően szürkésbarna alapszínű, testét piszkosfehér pettyek tarkítják. Több szín- és formaváltozata van forgalomban idehaza (pl.: arany, albínó, márvány, vörös és ezek, valamint az alapvariáns fátylas változatai). A hímek sűrű tarajhalmazt növesztenek fejükön, leghamarabb 1,5 évesen érik el ivarérettségüket.

2021. 11. 11. 03:35:00 Kurucz Csaba

A vörös ördög rák tartása és tenyésztése megegyezik a vámpírrák tartásával.

Noha a vámpírrákok (Geosesarma dennerle) viszonylag újak a hobbi számára, az utóbbi években már növekvő népszerűségnek örvend. A Geosesarma fajok egyetlen problémája az, hogy ökológiájuk és biológiájuk még mindig rosszul van tanulmányozva. Ennek eredményeként nagyon sok téves információ vagy egyértelmű zavar van, gondozásukról.

2020. 11. 28. 21:44:00 Kurucz Csaba

Nem tudod, mekkora légpumpát válassz az akváriumodba vagy, hogy van-e rá szükség egyáltalán. Nem tudod mekkora levegőkompresszort válassz a kerti tavadba?

 Igenis van különbség a levegőpumpa és kompresszor között.

Pár sorban szeretnék segíteni nektek, hogy mikor, miért van szükség pluszlevegőztetésre egy akváriumban vagy kerti tóban.

2020. 11. 21. 13:05:49

Mi alapján válasszak akvárium szettet.

Elég gyakran találkozom azzal témával, hogy: vettem egy szettet, de nem vagyok benne biztos, hogy jó lesz-e vagy megvettem, de rájöttem, hogy kicsi, nagy, kevés a fény, kevés a szűrés.

Ebben a pár sorban szeretnék segíteni nektek, hogy mi alapján tudtok könnyebben választani akvárium szettet vagy mi alapján tudtok összerakni magatoknak egy akváriumot és a felszereléseket, úgy, hogy ne legyen kudarc vagy fölösleges pénzkidobás.

Három fő csoportra tudnám szétszedni ezt a kérdést, hogy miért szeretnénk akváriumot.

2020. 11. 07. 20:40:00 Kurucz Csaba

Pár szóban szeretném elmondani, hogy miért fontos egy akvárium megfelelő megvilágítása.

Gondoljunk bele, hogy a természet egy kis darabját visszük be a házunkba, ezért érdemes a természetességre törekednünk a halaink és a növényeink egészsége érdekében. Egy akvárium megfelelő megvilágítására azért van szükség, mert hát a halaknak is szükségük van napfényre, hiszen élőlények, de nem utolsó sorban a halak színeinek és formájának hatalmas szerepe van , hiszen ezekkel dominálnak, udvarolnak és ha valami probléma van velük, akkor a színezetük sok mindent elárul mint pl a stresszre szinte teljesen fakó színük lesz. Akváriumi növény számára is nagyon fontos a megfelelő fény, hiszen minden egyes növekedési szakaszhoz más-más színt használ fel jobban. Kék szín megindítja a levéltermelést és erős egészséges szárat eredményez, amíg a piros nagyobb erősebb gyökérzetet eredményez.

2020. 10. 23. 22:32:00

Neonhal - Paracheirodon innesi tartása és szaporítása

Ezt a kis, ékszercsillogású halat 1936-ban találta az Amazonas felső folyásának vidékén egy francia állat- növénygyűjtő. A ma már széles körben elterjedt és mindenki által megszerezhető halacska hosszú éveken át az akvaristák vágyálma volt. A 3-3,5 cm-re megnövő, társas medencében is jól tartható neonhal nem csak szépségével tűnik ki, hanem igénytelenségével is. Jól bírja az alacsonyabb 18-20 °C hőmérsékletet, mert hazájában a nagy fák összeboruló lombkoronája alatt az állandó félhomályban a kis vizek nem tudnak felmelegedni. Nagyon alkalmazkodó, bár költöztetést nehezen viseli, hamar darakórós lesz, de könnyen kezelhető. Hazájába igen lágy vízben elő halacska jól tűri az akvárium sokszor kemény vizét. Minden apró, élő eleséget és jó minőségű szemes eleséget elfogad. Egyik leghálásabb és legszebb hala akváriumainknak.

2020. 10. 16. 11:16:00

Mennyibe kerül egy akvárium?

Az első akvárium kialakításakor nem kell feltétlenül a legkisebb részletekre kiterjedő és igen költséges megoldásokat alkalmazni. Egy jól megválasztott méretű medencébe az egyes technikai felszerelések hiányát jól elviselő halakt telepítsünk, majd fokozatosan bővíthetjük a halak igényeit kielégítő eszközök körét. Ha később rájönnénk, hogy ez mégsem az a hobby, amit szívesen csinálnánk vagy csak a gyerkőc miatt vágtunk bele akkor nem mindegy az akváriumba belefektetett összeg. Ne feledjük azonban, hogy minden hal oxigén dús, tiszta, szűrt vizet igényel. Ügyeljünk arra, hogy hány halat helyezhetünk egy akváriumba, azok testméretét és aktivitását figyelembe véve. Az akváriumot érdemes lefedni, mert a halak kiugorhatnak, és világításról is gondoskodni kell.


2020. 02. 16. 19:50:04

„Meeeeg vaaaan” jött az üzenet miközben hazafelé tartottam. Nem kellett magyarázni, tudtam miről van szó és hihetetlen boldogság és megkönnyebbülés fogott el. VÉGRE…

Nagyon előre rohantam, ez egy közel három hetes kalandos történet vége.

Korábbi blog bejegyzésünkből már értesülhettetek a sajnálatos esetről, amikor a videó forgása közben az egyik párduc rák (PARATHELPHUSA PANTHERINA)  elkapott egy idős fekete tetrát (Gymnocorymbus ternetzi) a 360 literes társas akváriumunkban.

Ebben a blogban leírjuk nektek őszintén a történetet, hogy sikerült 3 hét alatt kifognunk a rákokat a sűrű növényzettel és dekorelemekkel betelepített akváriumból.