Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ár:
990 Ft
Menny.:db

CORYDORAS JULII

Ár:
990 Ft
Menny.:db
Cikkszám: 277-ay137
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Minimum szállítási díj: Nem szállítható.

Leírás

CORYDORAS JULII
Külalak és jellegzetességek leírása
A fajokban gazdag 9-es leszármazási vonalba tartozik. Lekerekített fejű, viszonylag robosztus felépítésű páncélosharcsa. Alapszíne ezüstös – piszkosfehér. Dekoratív küllemét az ezen a világos alapon elhelyezkedő fekete foltminta adja: feje, háta, oldala sűrűn foltozott. Ritkán kisebb vonalkákká is összeállhatnak, de ezen a fajon a pötty-minta dominál. Oldalán egy vékonyabb fekete csík fut, melyet két oldalról fehér terület keretez. A vonal a hátúszó végének-közepének magasságáig fut előre maximum, sőt, az eleje általában már foltokká esik szét. Nevét a hátúszóján díszelgő, jellegzetes fekete foltról kapta. Farkúszója vékonyan csíkozott, sőt, ezek a csíkok általában inkább foltok sorozatai.

Több hasonló fajt is ismerünk, leggyakrabban a háromcsíkos páncélosharcsával (Corydoras trilineatus) tévesztik össze. A C. trilineatus esetében a jellemző minta azonban a hullámvonal- vagy féregszerű kisebb csíkok sokasága, bár pöttyök náluk is előfordulnak. Az oldalán a fekete csík erősebb, hosszabb. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy mindketten nagy elterjedésű fajok, sok variánssal, így a legbiztosabb megkülönböztetés származási hely alapján lehetséges.

További hasonló fajok:

C. punctatus: rendkívül hasonló faj, de általában hiányzik az oldalról a csík (vagy pettyekből áll). Ezt a területet leszámítva egész teste pöttyös.

C. cruziensis: Leginkább a C. punctatusra emlékeztet, de a farkúszón vastagabbak a fekete vonalak, pöttyei általában egyenletesebb elhelyezkedésűek, valamivel halványabbak. A fekete hátúszófolt az úszó felső részén található. Ez fontos bélyeg, mert a C. paragua-tól leginkább ez alapján különböztethető meg, nála a fekete folt a hátúszó alsó részén helyezkedik el.

C. copei: a C. trilineatushoz hasonlóan nála is inkább a hullám-minta dominál, de pöttyök gyakrabban előfordulnak. Kicsit kevesebb rajta a minta, összességében világosabb megjelenésű. Oldalcsíkja ritkán áll össze, inkább foltsornak nevezhető.

C. acrensis: akváriumi példányai szinte megkülönböztethetetlenek a C. trilineatustól, kevés és apró különbség mutatkozik. A természetben frissen begyűjtve viszont alig mutatja a hullámos rajzolatot. Nehezíti az azonosítást, hogy egyetlen példány alapján írták le. A C. juliihoz képest kevésbé a halványabb pöttyminta dominál.

C. leopardus: legfőbb megkülönböztetési pont a hosszabb, előreugró arcorr, más leszármazási vonalba tartozik (ln8sc4). Inkább pöttyös jellegű a mintája, de a hullámvonalak is előfordulnak fiatalon. A fekete hátúszófolt az úszó kb. középső régiójában van. A nagyon hasonló C. isbrueckeri esetében ez azonban az úszó felső csúcsán helyezkedik el (sőt, az idősebb egyedeknek a hasoldali úszói halványan sárgásak lesznek), míg a C. gomezi esetében egy kisebb és szép kör alakú foltot találunk, oldalcsíkja is kontrasztosabb, nagyobb a fehér kerete.

A leíratlan fajok között is van néhány, mely nagyon hasonló, a legfontosabbak a C120, CW050 és CW060. A C120 a gyászfoltos páncélosharcsához hasonlóan foltos mintájú, a legfőbb különbség, hogy kerekebb formájú fekete folt helyett szabálytalan alakban mintázott a hátúszója. A CW050 inkább a C. trilineatusra hasonlít jobban, de nála hiányzik a hátúszó fekete foltja. A CW060 viszont inkább C. julii-szerű, de valamivel sűrűbben foltozott, az oldalcsíkja erős és kontrasztos, farkúszója sűrűn csíkozott.

Tartása és tenyésztése
A gyászfoltos páncélosharcsa neve eléggé ismert a hazai akvarisztikában, holott ennél jóval ritkább fajról van szó. Fontos tudnunk, hogy nagyon sokszor háromcsíkos páncélosharcsát (Corydoras trilineatus) adnak el ezen a néven, és mivel ő egy sokkal gyakoribb faj, a kereskedésekben C. julii néven jelzett halak az esetek nagy többségében valójában C. trilineatusok. Igazi C. juliihoz leginkább vadbefogásból tudunk hozzájutni. A két faj elterjedési területe egyébként különböző, ez jó támpont az azonosításhoz – a háromcsíkos páncélosharcsák az Amazonas felső folyásvidékén, míg a gyászfoltos páncélosharcsák az alsó folyásvidéken élnek.

Egyébként tartása nem bonyolultabb más, hasonló páncélosharcsákhoz képest. Fontos, hogy mindig csapatban tartsuk őket, ami legalább 6-8 példányt jelent, hiszen erősen szociális élőlények. Könnyedén társíthatóak hasonló igényű fajokkal, nagyon szép amazóniai biotópokat rendezhetünk be segítségükkel, ahol pontylazacok, törpesügérek társaságában élhet. Egy élőhelyét még szűkebben modellező Parnaiba-biotópba kerülhet például vörösszemű pontylazac (Moenkhausia sanctaefilomenae) és zöld üvegkéshal is (Eigenmannia virescens). Természetesen vegyes társas akváriumok lakója is lehet.

Fontos, hogy csak finom szemcséjű aljzatot használjunk, a durvább, élesebb kavicsok ugyanis felsértik érzékeny bajuszszálaikat. Gyöngykavics sem alkalmas a tartásukhoz. A hátterek és szegélyek mentén ültessünk kicsit sűrűbb növényzetet, elől hagyva szabad területet a harcsáknak, ahol turkálhatnak a talajban. Némi úszónövényzet elősegíti biztonságérzetüket, a sötétebb tónusú talaj pedig segít színeik kiemelésében. A vízminőségre nem kényesek, az ideális számukra a lágy és csak enyhén savas vagy semleges kémhatású víz. Hőmérséklet tekintetében a 24-26 °C az irányadó.

Etetésük nem problémás, mert a legtöbb akváriumi haleleséget elfogadják. Kedvencük ugyanakkor az élő tubifex, amiből szinte korlátlan mennyiséget képesek elfogyasztani. Ezt kiegészíthetjük artémiával, grindálféreggel, esetleg vörös szúnyoglárvával. A talajra lesüllyedő harcsatablettákat és más halak által hátrahagyott lemezes eleséget is elfogyasztják, de ne csak maradékon tartsuk őket, a páncélosharcsák is teljes értékű étrendet igényelnek!

Tenyésztésük más páncélosharcsákéhoz hasonlóan történik. Jól tartott, beikrásodott nőstények mellé, nőstényenként kb. 2 hímet válogassunk, majd helyezzük át őket egy szaporító medencébe, melybe lágy (5-10 nk), semleges kémhatású, kb. 25 °C-os vizet töltöttünk. Az akváriumba tegyünk jávai mohát, és szűrjünk levegővel meghajtott szivacsszűrővel. Az ívást beindítani a páncélosharcsáknál jól megszokottan hideg vizes vízcserével tudjuk: naponta 60-65%-ot cseréljünk az ikrarakás bekövetkeztéig, kb. 15-16 °C-os vízzel. Ún. T-pózban ikráznak, a nőstény fejével a hím oldalát ingerli. Az ikrákat az üvegfalra vagy a növények levelei között rakják le, amint az ívás lezajlott, a szülők eltávolíthatóak. A vízhez csepegtessünk néhány csepp xanthakridint vagy égertoboz-kivonatot, hogy megakadályozzuk a penészedést. Az ikrák lerakásától számítva 5-6 nap múlva kezdenek el táplálkozni a kishalak, ekkor frissen kelt sórákkal indíthatóak, esetleg microférgekkel próbálkozhatunk. Később vágott tubifexel neveljük fel őket.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Üdvözöljük Akvarisztikai, Terrarisztikai, Kerti tavi, valamint Kutya, Macska, Rágcsáló és Madár felszerelés és eledel webáruházunkban!

Webshopunkban mindent megtalál amire szüksége lehet akváriuma és kerti tava felszereléséhez, beüzemeléséhez és folyamatos karban tartásához.

Vegye meg egy helyen kedvencei felszerelését, játékait és eledelét is!

Pécelen belül INGYENES kiszállítást vállalunk minden rendelésre!

Ha nem találod azt a méretű, formájú, színű, márkájú terméket amit szeretnél, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és mi megpróbáljuk beszerezni azt a számodra.

Válogasson termékeink közül: 

Édesvízi akvarisztika:

Terrarisztika:

 • Dekorációk, kilépők
 • Terráriumok, akvaterráriumok, aljzatok
 • Etetők, Itatók, Eledelek
 • Vitaminok, vízkezelés
 • Terrárium- Fűtés, Világítás, Szűrés, Párásítás
 • Terrárium hőmérők és páramérők

Kerti tó:

 • Haltápok,
 • Kerti tó szűrés,
 • Kerti tó levegőztetés,
 • Tó világítás,
 • Tókezelés, talajok,
 • Mocsári és tavi növények

Kutya és macska:

Rágcsáló:

Madár:

Amennyiben valamilyen ön által keresett terméket nem talál, vagy kérdése van a választott termékkel kapcsolatban keressen bátran elérhetőségeink bármelyikén.

Iratkozzon fel hírlevelünkre és kövesse facebook oldalunkat, nehogy lemaradjon folyamatosan megújuló kínálatunkról és Akcióinkról!