Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Terrarisztika blog

Érdekes tartalmak terráriumokról, viváriumokról, akva terráriumokról, terráriumkészítésről, saját tapasztalatainkat felhasználva.
2020. 02. 11. 14:00:44

 

facebook-on annyi kedvelést kaptak a saját készítésű viváriumunkról készült képek és videók, hogy úgy döntöttünk, saját tapasztalatunk alapján megpróbáljuk összefoglalni nektek, egy terrárium/akvaterrárium/vivárium elkészítésének alap lépéseit.

Az első részben az előkészületeket vettük végig, most bemutatjuk az elkészítés részleteit is.

 

2020. 02. 09. 09:08:09

A facebook-on annyi kedvelést kaptak a saját készítésű viváriumunkról készült képek és videók, hogy úgy döntöttünk, saját tapasztalatunk alapján megpróbáljuk összefoglalni nektek, egy terrárium/akvaterrárium/vivárium elkészítésének alap lépéseit. Az első részben az előkészületeket vesszük végig, jövő héten a második részben bemutatjuk az elkészítés részleteit is.

Azért érdemes ezt a blogot is elolvasnod, ha olvastál már legalább ezret, mert saját tapasztalatainkat és hibáinkat is sorra vesszük, ezáltal nektek már nem kell a saját hibátokból tanulnotok.

Azt tudnotok kell, hogy nagyon sok féle terrárium típus létezik, mind forma, méret és dekoráció tekintetében, mindenkinek más tetszik, illetve mást vár el az elkészült projekttől, így ez csak egy általános leírás tud lenni, mely segíthet nektek eldönteni, hogy kellőképpen elhivatottak és kreatívak vagytok-e, hogy magatok berendezzetek egy terráriumot. Alábbi képeken néhány példa különböző terráriumokról.

     

     

       

 

Ötlet, tervezés és utánajárás

Amikor felmerül a gondolat, hogy feldobnád a lakást egy terráriummal, érdemes először átgondolni, hogy…

  • Mekkora helyed van az akváriumnak? Ideális a hely a terráriumnak? Nem éri túl sok fény?
  • Tartanál benne állatot is? Ha igen, annak mik az igényei? Nézz utána alaposan, hogy mindenképp jól érezze magát benne, és véletlen se tudjon belefulladni a vízbe, ha azt is tervezel bele. (Az egyes terráriumi állatok igényeire nem tudunk ebben a blogban kitérni, járj utána alaposan!)
  • Mennyi időt tudsz rászánni? Már az elkészítésnél is fontos lehet, hogy ne vállald túl magad, de ha állatot is tartanál, akkor szükséges azt is figyelembe venned, mennyi törődést igényel.
  • Mennyi pénzt tudsz rászánni?
  • Kellőképpen kreatív vagy, hogy véghezvidd a következő lépéseket?

Olvass további blogokat és nézz meg sok videót, melyből további ötleteket és technikákat tanulhatsz, amik segítenek neked a kialakítás során.

Nálunk adott volt egy már sokat megélt akváriumunk, tetővel, beépített világítással, 80*35*40 cm-es méretben, melynek tökéletes helye volt egy kis üveges asztalka a ház központi részében, de mégis a sarokban, ahova kevés közvetlen napfény ér. Egy korábbi kis csobogós akváriumhoz már korábban beszereztünk, párakedvelő növényeket, így ezt a gondolatot fejlesztettük tovább. Az ötlet maga a saját készítésű hátfal építésének kipróbálása és az alkotásvágy. Rengeteg videó megnézése után végül megfogant az ötlet és bele fogtunk a megalkotásába.

1. hiba: a végén gondolkoztunk csak el rajta, hogy ha már kész van és ilyen szuper lett, akkor akár állatot is tarthatnánk benne, de szerencsére a garnéláknak és a csigáknak ideális a vizes rész kialakítása, így nem maradt kizárólag növényes terrárium.

Az elrendezés megtervezése

Ha már tudod mekkora lesz a terrárium és mit tartasz majd benne, valamint rengeteg képet és videót megnéztél, ideje, hogy a saját elképzelésedet összeállítsd.

Ne feledkezz meg a szükséges technika és az állat igényeihez szükséges elemek (pl.: itató tálka, mászó fák, kilépő) helyének megtervezéséről sem.

Javaslom rajzold le, amit kitaláltál, hogy tudd miből mennyit kell beszerezned, mire lesz valóban elég a helyed és még véletlenül se legyenek kitöltetlen részek. Ettől ne félj, nem kell mérnöki minőségű tervrajznak lennie, illetve ha időközben módosítasz rajta, akkor sem történik semmi baj.

 

Szükséges eszközök, alapanyagok, berendezés beszerzése

  • Terrárium – mérete, formája illeszkedjen a helyre ahova szánod és szolgálja a célját, amit tervezel vele. Ne feledd, ha állatot is tartasz benne, a méretét az állat igényeihez is szükséges igazítanod, és gondoskodj arról is, hogy szökésbiztos legyen.
  • Technika beszerzése – világítás, fűtés, párásító, fűtőlap, szűrés, vízkeringetés a terrárium rendeltetésének megfelelően
  • Elkészítéshez szükséges eszközök, alapanyagok: sniccer vagy éles vágó eszköz, gumikesztyű, hungarocell lap, kötél, ragasztóhab, fbs ragasztó, sziló kinyomó, rozsdamentes háló, tőzeg, fakéreg, növénytalaj, ecset, virágcserép és a saját elképzelésed elkészítéshez szükséges egyéb eszközök, alapanyagok.

Dekorációs elemek és növények kiválasztása

  • Növények:

Itt kezdődik az igazi kreativitás, mert rengeteg növény van, ami alkalmas a terráriumi párás, mocsaras klímában való életre.

Amennyiben vizes része is lesz a terráriumodnak, akkor akváriumi növényekkel is színesítheted a repertoárt.

Mi a következő fajokat ültettük be: Fittonia fajok, Ficus pumila sunny, Chamaedorea elegans, Tillandsia, Bromelia, Phalaenopsis mini – orchidea, Filodendron fajok.

Néhány közeli fotó e teljesség igénye nélkül:

 

A vízbe vallisneria növendékek, anubias var. barteri nana, cryptocorine, és jávai moha került.

  • Dekoráció:

Szintén nagyon sok lehetőséged van, saját igényeidre és kedvedre szabni a terráriumodat. Ismét kiemelném, hogy a választott állat tartását vedd figyelembe a berendezésnél.

Mi parafa hengert tettünk bele, melyet mohával fedtünk és saját készítésű „liánokkal” dekoráltuk a hátfalat (A következő részen bemutatjuk az elkészítésének folyamatát is). A talajra a közeli erdőben gyűjtött mohás faág, tölgyfa levelek és tölgyfa makkok kerültek. Több helyen is dragon kő darabokat használtunk takarásnak.

 

Jövő héten jelentkezünk blogunk második részével, melyben bemutatjuk az össze rakás lépéseit számotokra. Addig szerezz be minden hozzávalót, hogy mihamarabb neki foghass te is saját projektednek.

Ha tetszett a blog, kövess minket facebook oldalunkon és iratkozz fel hírlevelünkre, nehogy lemaradj az új tartalmakról.

 

Képek forrásmegjelölése:

https://www.flickr.com/photos/faroutflora/

https://www.flickr.com/photos/38984611@N03/

https://www.flickr.com/photos/ghostsword/

https://www.flickr.com/photos/mariejirousek/