Leírás
Cornus mas – Húsos som
Korai virágzású, gyümölcs- és dísznövényként egyaránt kedvelt somfajta
A Cornus mas, közismert nevén húsos som, egy közepes méretű, lombhullató cserje vagy kis fa, mely különleges értéke a tavaszi, élénksárga virágzás és az ősszel érő, ehető, húsos termések. Virágai már a lombfakadás előtt nyílnak, így korai tavaszi kertben fontos díszértéket képviselnek. Termései frissen vagy feldolgozva is fogyaszthatók, gazdagok C-vitaminban és egyéb tápanyagokban.
Jellemzők
-
Magasság: 3–6 méter
-
Szélesség: 3–5 méter
-
Virágzás: kora tavasz, élénksárga virágok lombfakadás előtt
-
Termés: piros, húsos bogyók, szeptemberben érnek
-
Lomb: zöld levelek, ősszel sárgulnak
Környezeti igények és gondozás
-
Fény: napos vagy félárnyékos helyet kedvel
-
Talaj: jó vízáteresztő, közepesen kötött, tápanyagban gazdag talaj ideális számára
-
Öntözés: rendszeres, különösen az első években fontos az állandó nedvesség
-
Tápanyag: tavasszal és ősszel szerves trágyázás javasolt
-
Metszés: ritkító és formázó metszés kora tavasszal végezhető
Télállóság
Erős fagytűrő képességű, hazánkban jól teleltethető (H5-H7 zóna).
Tipp
A Cornus mas kiváló választás kertbe, parkokba vagy gyümölcsösökbe, mivel nemcsak dekoratív tavaszi virágai, hanem ehető termései miatt is nagy értéket képvisel. Ültessük napos, de jó vízellátású helyre, ahol hosszú távon is szépen fejlődik.
2 l es cserépben, 40/60cm magas.