Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Munkáink

Kurucz Csaba

Szeretnénk bemutatni pár előtte-utána képet a munkáinkról.

Ez a tó több mint 10 éves és ugyan kicsi a tó mérete épségben átteleltek a halak, de a felhalmozódott iszap miatt sajnos folyamatos halpusztulással küzdöttek a kedves tulajdonosok.

Az egyik oldalon nagyon túl nőtt a Carex Nigra amit a kövek kiszedése nélkül nem bírtunk kiszedni. A kiszedett kövekből új part részt alakítottunk ki és a partjára új kerti tavi növényeket ültettünk.

 

Ezt a szintén kicsi tavacskát egy házvásárlással örökölték a kedves tulajdonosok. Büdös és zavaros víz nagyon sok gondot okozott. Szintén elég sok iszap volt a tóban és eresztett is hiszen a fóliát kiszívta a nap, mert nem volt megfelelően eltakarva.

Teljesen szét kellett bontani a tavat... Kapott új fóliát és körben egy plusz padkát aminek segítségével könnyedén eltudtuk takarni a fóliát ami nem csak praktikus, de esztétikus megoldást nyújt a fólia eltakarására. Valamint építettünk egy  kisebb vízesést is.

 

Ezt a tó egy igen érdekes kihívás volt, hiszen nem szokványos az alakja. Szintén nagyon kedves tulajdonos nagyon sokat részt vett a kivitelezés folyamán. Ahogy a képeken is látszik ez a tó egy wellness kör része, ahol nem csak felfrissülni lehet, de tó partján leülve hallgatva csobogást lazíthatunk is amit egy kőből faragott patak és egy vízesés biztosít.

 

Ahogy az első képen is látszik elég erősen elterjedt a fonalalga aminek az egyik fő kiváltó oka a felhalmozódott vastag iszapréteg ami erős foszfát, nitrát és nitrit szintet jelez a vízben. Ezért is fontos a kerti tavak karbantartása. Persze megbirkóztunk az alga problémával. Szőnyegszerűen befedett mindent így kézzel összeszedtük amit lehetett és a többit kimosva a kövek közül az iszappal együtt kiszedtük. A növények és a kövek elrendezése után meg is kezdődhetett a feltöltés.

 

Ez az amúgyis igényes kerti tó egy igen szép kert része. Annyi hiba volt csak, hogy rosszul lett megválasztva a fóliát takaró szikla. Mészkövet választottak aminek többek közt az lett az eredménye, hogy a felső 30-40cm szikla réteg szétfagyott és széthullott apró darabokra. A halak nem jöttek elő csak bujkáltak.

Ezt is megoldottuk! 

Lecseréltük a köveket (nem volt kis munka...) Kapott a stég mellett egy plusz befolyót, mert túl hangos volt a csobogó ami az egyedüli befolyó volt eddig.( külön csappal szabályozható mindkettő)

Az átalakítás és feltöltés után a halak előjöttek és vidáman cuppogtak a beszórt eledelnek örülve.

 

Ezt a kis tavacskát a tulajdonos építette közel 30 éve. A tó kb1.8m x 2m széles és olyan 90 cm mély lehet. Azzal a problémával keresett meg minket a házaspár, hogy tiszta a víz, de büdös és folyamatosan elpusztulnak a halak, ami van benne azt meg nem látják sosem. Ráadásul még szivárog is valahol a fólia.

A helyszínen kiderült, hogy mi a probléma. A növényzet annyira el volt burjánzva, hogy alig maradt hely a tóban és az iszapréteg is kb. 60 cm volt.

A növényzetet erősen  megritkítottuk és az iszapot is eltávolítottuk a fólia hibáit kijavítottuk. A tulajdonosok meglepődve csodálták, hogy valójában mekkora a tó mérete és a halak is élvezték az új helyüket.

 

Néhány szösszenet egy-egy kisebb munkánkról, ahol elég volt egy alapos takarítás.

 

Ezt a tavacskát a tulajdonosok egy házvásárlással örökölték meg. Legalább 5-10 éve nem nyúlt senki a tóhoz. Elég nagy kihívás volt, mert nem tudtuk mit találunk a dzsungelben. A képek magukért beszélnek...

Végül sajnos teljes bontás lett a vége, hiszen a fólia több helyen is el volt öregedve és már attól eltört, hogy ráléptünk. A tómeder némi átalakításon esett át és új fóliát kapott, majd sziklaborítást, megfelelő gépészetet és csendes kis csobogót. Szerencsére jó időnk volt a munkához. (38 fok, tűző nap. Levi nem bírta tovább és ledobta a cipőt.)

 

Ennek a tónak az egyik felét egy kedves visszatérő vásárlónk építette magának és telepítette be Koi pontyokkal. Idő közben a halacskák kinőtték a helyüket és bővíteni kellett.

A meder némi átalakításon esett át és új tó fóliát kapott, majd az egész part riolit sziklával lett leborítva. A már meglévő és túlnőtt kerti tavi növényeket szétültettük és az új helyükre kerültek.

 

Ezt kerti tavat szintén házvásárlással örökölték meg az új tulajdonosok. Az első elképzelés nem volt rossz, de volt jó pár alap hibája.

  • teljes mélysége alig volt 80 cm, amiből 40 cm iszap volt
  • a tó fólia szintén nem volt eltakarva így pár év alatt tönkre is ment
  • ültetési zónák nem voltak kialakítva a kerti tavi növényeknek

A tó meder szintén átalakításon esett át, ahol több ültetési zóna került kialakításra és új fóliát is kapott. A partot és egy kicsi csobogót vörös riolit sziklából alakítottuk ki. A tó körüli virágoskert telepítését a boldog tulajdonos vállalta.

 

Ez a kellemes 12m x 12m-es úszó tó vagy fürdő tó szemet gyönyörködtető látvány a teraszról nézve, arról nem is beszélve, amikor csobbanunk benne egy nagyot vagy csak ücsörgünk a stégen. Kellemes méretű 6m x 3m-es úszó térben a nyári melegben vagy a bevállalósaknak akár a hidegebb vízben is alkalma nyílik úszni pár kört. A fürdő illetve pancsoló részen, ahol kb. térdig ér a víz a gyerekek szeretnek játszani, mert a víz is melegebb egy pár fokkal, vagy akár lógathatjuk is lábunkat a belső padkáról a mélyebb részbe, ahol szivárványos csellék raja cikázik. 

Szivárványos cselléről itt olvashatsz többet.

 

Munkáinkat folyamatosan töltjük fel. Ha tetszett nézz vissza legközelebb is.

További képekért keress bizalommal.