Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ár:
2.520 Ft
Menny.:db

A termék beszerzése akár 3 hét is lehet!

A termék beszerzése akár 3 hét is lehet!

Iris 'Buttered Popcorn' (Nőszirom)

Ár:
2.520 Ft
Menny.:db
Gyártó: Halkaland
Egységár: 2.520,00 Ft/db
Cikkszám: h387
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Minimum szállítási díj: 1.910 Ft

Leírás

Iris 'Buttered Popcorn' (Nőszirom)
A nőszirom vagy írisz (Iris) az egyik legkönnyebben nevelhető, viszonylag igénytelen dísznövényünk, amely ugyanakkor évről évre rengeteg szépséggel ajándékozhat meg minket. Virágainak szín- és alakgazdagsága az orchideákéval vetekszik.
A nőszirom másik nevén írisz (Iris), az egész Földön elterjedt, fajokban és fajtákban igen gazdag nemzetséget alkot. A botanikusok több csoportba sorolják magassága és virágainak felépítése alapján. Hazánkban néhány vadon élő faja is megtalálható, sajnos, csak védett növényként. Legismertebb kerti változata, a kék nőszirom (Iris germanica) a mediterrán területekről származó régi kultúrnövény, melynek ma már csak hibridfajtái ismertek. Besorolása szerint a "magas szakállas nőszirmok" csoportjába tartozik, mivel magassága 40-50 cm, alsó virágszirmain pedig színes, díszítő szőröcskék találhatók.
A nőszirom, írisz szaporítása
Évelő növény. Módosult föld alatti szára a gyöktörzs (rizóma) vízszintesen helyezkedik el közvetlenül a földfelszín alatt, abból hajt ki minden évben. Ha telepítéséhez üzletben vásároljuk a gyöktörzset, lehetőleg azonnal ültessük el, bár hűvös, száraz helyen néhány napot kibír károsodás nélkül.

Az elültetett szárdarab az évek során a földben szétterjed, újabb növénycsoportokat és virágzati szárakat fejleszt. A kifejlett utódokat nyugodtan leválaszthatjuk az anyanövényről, és tetszés szerint tovább szaporíthatjuk. (Ezt a vegetatív szaporítási módszert nevezzük tőosztásnak.) Az utódok tulajdonságai - így virágai is - teljesen megegyeznek az anyanövényével. Ily módon csere-bere révén könnyen komoly fajtagyűjteményre tehetünk szert.
A nőszirom gondozása
A nőszirom kedveli a közvetlen napfényt, erős árnyékban virágai kisebbre, esetleg szabálytalan alakúvá fejlődnek. A talaj laza, jó vízáteresztő-képességű legyen. Csak a jól előkészített virágágyás garantálja a bőséges virágzást. Az ültetésre kiszemelt területet legalább 30 cm mélységben forgassuk át, és a földbe keverjünk műtrágyát. Trágyázásra a szokásos kerti műtrágyák alkalmasak, vigyázzunk azonban, hogy a nitrogénhez képest a kálium és a foszfor túlsúlyban legyen. A nitrogénbőség ugyanis a levélzet túl buja növekedéséhez vezethet, ami elvonja a virágzáshoz szükséges tápanyagokat, és csökkenti a növény betegség-ellenállóságát. Agyagos területen mindenképpen keverjünk lazító anyagot is, durva homokot vagy komposztot a földbe.
A nőszirom, írisz ültetése
Ültetésre július vége, augusztus a legalkalmasabb. A gyöktörzset nem szabad mélyre ültetni, vízszintesen kell elhelyezni közvetlenül a felszín alá. Az sem baj, ha a felső része egy kicsit kilátszik a földből. Számoljunk azzal is, hogy a talaj néhány cm-t ülepszik. A gyöktörzsek 40-45 cm-re legyenek egymástól, hogy a kifejlett növényeknek legyen terük a szaporodáshoz. Ültethetünk 2-3 gyöktörzset is egy "fészekbe", ekkor azonban nagyobb, 60-75 cm-es tőtávot hagyjunk. Azzal is elősegíthetjük a növények egyenletes elterjedését, hogy a gyöktörzseket egyazon irányba fordítva helyezzük a földbe. Ezzel a módszerrel mutatós gyephatároló szegély is létrehozható. Nyári telepítés esetén virágzás már az ültetést követő évben várható.



A nőszirom, írisz öntözése
A nőszirom nem igényel különleges gondoskodást. Mivel elég mélyen gyökeresedik, öntözni csak ültetéskor és nagyon száraz nyarakon szükséges. A nem túlzott mértékű vízellátást és fejtrágyázást olykor másodvirágzással hálálja meg. A túlöntözés viszont baktériumos tőrothadást okozhat. A megfelelő virágzás érdekében 3-4 évenként célszerű a töveket átültetni. Az átültetést vagy a tőosztást július-augusztusban végezhetjük el, amikor a virágzati szárak már teljesen elszáradtak.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Üdvözöljük Akvarisztikai, Terrarisztikai, Kerti tavi, valamint Kutya, Macska, Rágcsáló és Madár felszerelés és eledel webáruházunkban!

Webshopunkban mindent megtalál amire szüksége lehet akváriuma és kerti tava felszereléséhez, beüzemeléséhez és folyamatos karban tartásához.

Vegye meg egy helyen kedvencei felszerelését, játékait és eledelét is!

Pécelen belül INGYENES kiszállítást vállalunk minden rendelésre!

Ha nem találod azt a méretű, formájú, színű, márkájú terméket amit szeretnél, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és mi megpróbáljuk beszerezni azt a számodra.

Válogasson termékeink közül: 

Édesvízi akvarisztika:

Terrarisztika:

  • Dekorációk, kilépők
  • Terráriumok, akvaterráriumok, aljzatok
  • Etetők, Itatók, Eledelek
  • Vitaminok, vízkezelés
  • Terrárium- Fűtés, Világítás, Szűrés, Párásítás
  • Terrárium hőmérők és páramérők

Kerti tó:

  • Haltápok,
  • Kerti tó szűrés,
  • Kerti tó levegőztetés,
  • Tó világítás,
  • Tókezelés, talajok,
  • Mocsári és tavi növények

Kutya és macska:

Rágcsáló:

Madár:

Amennyiben valamilyen ön által keresett terméket nem talál, vagy kérdése van a választott termékkel kapcsolatban keressen bátran elérhetőségeink bármelyikén.

Iratkozzon fel hírlevelünkre és kövesse facebook oldalunkat, nehogy lemaradjon folyamatosan megújuló kínálatunkról és Akcióinkról!